☰ עורך דין שרון טל
  התעשיה 15 רעננה מול קניון רעננה
  09-7742268  054-8083378  צור קשר
  דף הבית  מקרקעין  משפחה  צוואה  עסקים   
 לא תטה משפט, לא תכיר פנים ולא תיקח שוחד, כי השוחד יעוור עיני חכמים, ויסלף דברי צדיקים - דברים טז יט


×

המלצות

שיתוף

צור קשר

דף הבית




 ראשי

עורך דין צוואה|עריכת צוואה

צוואה

מה חשוב לדעת לפני עריכת צוואה?

 

מאת: עורך דין שרון טל

 

נושאי המאמר:
  1. מהי צוואה?
  2. סוגי צוואות
  3. הצוואה המומלצת
  4. מי רשאי לערוך?
  5. יתרונות הצוואה
  6. ביטול צוואה
  7. צוואה הדדית
  8. למי צוואה הדדית?
  9. צוואה הדדית לבני זוג מאותו מין
  10. ביטול צוואה הדדית
  11. ביטול ע"י בית משפט
  12. ירושה לפי צוואה
  13. למי אסור לרשת?
  14. רכוש שאינו בצוואה
  15. מתי לערוך צוואה
  16. למה צוואה הדדית ?
  17. הגנה על הנותר בחיים
  18. הבטחת הילדים
  19. מניעת סחטנות
  20. ביטול צוואה הדדית
  21. סיוע בעורך דין מנוסה
  22. טעויות נפוצות בצוואות
  23. סיפור עצוב מהחיים
  24. פגמים צורניים בצוואה
  25. השפעה בלתי הוגנת
  26. עידוד עריכת צוואה
  27. צוואה בווידאו
  28. הפקדת צוואה
  29. מחולל צוואה
  30. שירות עם תחושת שליחות

 

 

רצונו של אדם כבודו - צוואה מהי ?

מהי צוואה?

הצוואה, בעת הקדומה, הייתה בעיקרה צוואה רוחנית - בקשתו האחרונה של אדם המהרהר במותו. הן במקרא והן בספרות חכמים אנו מוצאים לכך תימוכין רבים: יעקב אבינו למשל, לפני מותו, נפרד מבניו בדברי צוואה וברכה (בראשית מט א-כה) "וַיִּקְרָא יַעֲקֹב, אֶל-בָּנָיו; וַיֹּאמֶר, הֵאָסְפוּ וְאַגִּידָה לָכֶם, אֵת אֲשֶׁר-יִקְרָא אֶתְכֶם, בְּאַחֲרִית הַיָּמִים..". גם יוסף בנו בהתקרב קצו משאיר צוואה רוחנית לאחיו: "פקד יפקד אלוהים אתכם והעלתם את עצמתי" ( נ, כ"ה). כך נהגו גם שאר אבותינו בתקופת המקרא. גם בימינו - הצוואה בעיקרה הינה הצהרה שבה מגלה המצווה את רצונו האמיתי מה ייעשה ברכושו ובקניינו לאחר מותו. הטיב לנסח זאת כבוד שופט בית המשפט העליון י. טירקל:

"הצוואה היא מסמך מיוחד במינו. היא מסמך משפטי, אך מסמך זה אינו חסר נשמה. הוא כמו מכתב אישי אחרון, ביטוי של משאלות, אהבות, רגשות, ואף חשבונות, היוצאים ממעמקי לבו של אדם המהרהר במותו ובמה שיקרה אחרי מותו. כאן צופה הוא אל התחנה האחרונה של חייו - והראשונה שאחרי מותו. כאן הניסיון האחרון שלו לעצב את חייהם של הנשארים אחריו, ולמצער, להשפיע עליהם. כאן תקוותו האחרונה לחיות בזיכרונם באהבה ובהכרת תודה. ולא רק בשל כך קשה פרשנותה של צוואה מפרשנותו של כל מסמך משפטי אחר. אין היא כפרשנותו של חוק, שצור מחצבתו, ההליכים שקדמו לחקיקתו ומטרותיו ותכליותיו ידועים. אין היא כפרשנותו של חוזה שהצדדים לו, בדרך כלל, בין החיים, והם או הנסיבות מעידים על הכוונות והתכליות שעמדו ביסודו. כאן מונח לפנינו דף נייר שבתוכו גלומים דבריו של המנוח, ואנו, שמצווה עלינו לקיים את דבר המת, עלינו לשמוע את קולו, להבין את דבריו ולהטות אוזן לבנות הקול המשתמעות מתוך דבריו"

 

כך שהדין הולך אחרי הדור ומעגן זאת בכלים משפטיים - נקודת המוצא המשפטית היא קיום רצונו של המצווה שהינו אבן הפינה והמסד של דיני הירושה והגשמתו הינה היעד והמטרה העוברים כחוט השני בהוראות חוק הירושה. הצוואה משקפת איפוא את האוטונומיה שלו כפרט ואת זכותו החוקתית בקניינו - כיבוד רצונו של המת להורות מה ייעשה ברכושו הינו חלק מכבוד האדם שלו לא בכדי נאמר "רצונו של אדם הוא כבודו" וכן "מצווה לקיים דברי המת" (כתובות סט, ע"ב; גיטין, יד, ע"ב). תפישה זו מצאה ביטויה פעם אחר פעם בפסיקת בית משפט (ע"א 724/87, שם, בעמ' 28; ע"א 245/85 אנגלמן נ' קליין פ"ד מג(1) 772, 781; ע"א 1900/96, שם, בעמ' 817).

 

ישנם מקרים בהם מומלץ לערוך "צווואה לתקופת החיים" ועד המוות, לתקופה שבה אנו עלולים להיות במצב של מוגבלות קשה מפאת מחלה, תאונה או זיקנה - לחצו כאן ייפוי כוח מתמשך (ייפוי כוח מתמשך הינו בין היתר מסמך משפטי המפרט וחושף את הדרך בה אנו מעוניינים לסיים את חיינו בכבוד).

 

סוגי צוואות

 

סוגי צוואות שונות שהמצווה יכול לערוך

החוק הישראלי מכיר בכמה סוגי צוואות:

  1. צוואה בכתב יד (סעיף 19 לחוק הירושה) אשר תיכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו.
  2. צוואה בעדים (סעיף 20 לחוק הירושה) - אשר תהיה בכתב, תצוין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים. המצווה חייב להצהיר בפני העדים כי זו צוואתו, ובאותו מעמד חותמים גם העדים על הצוואה כדי לאשר שהיו עדים לעריכתה בידי המצווה. הצוואה יכולה להיות כתובה בכתב יד או מודפסת, אך החתימות חייבות להיות בכתב ידם של המצווה והעדים, ולהיחתם במועד עריכת הצוואה ולא במועד מאוחר יותר. מומלץ כי לפחות אחד העדים יהיה עורך דין המתמחה בעריכת צוואות, כדי למנוע מהמצווה טעויות שעלולות לאחר מותו להביא לפסילת הצוואה.
  3. צוואה בפני רשות (סעיף 22 לחוק הירושה) - אשר תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי המצווה בעל פה בפני שופט, נוטריון, או רשם לענייני ירושה. אם הצוואה נאמרת בעל פה היא מוקראת למצווה בידי הרשות, ובסופה יבואו הצהרה, חתימת הרשות ואישור הרשות על מועד עריכת הצוואה וכי הצוואה נערכה בידי המצווה.
  4. צוואה בעל פה (סעיף 23 לחוק הירושה) - בפני שני עדים, אשר יכול שתיעשה רק על ידי חולה אנוש או מי שרואה עצמו בנסיבות אחרות מול פני המוות.. ידועה גם בשם צוואת "שכיב מרע". אפשרות זו קיימת רק במקרה שהמצווה נמצא על סף מוות, או רואה עצמו במצב כזה. צוואה בעל פה צריכה להיעשות בפני שני עדים המבינים את שפת המצווה, ועליהם לרשום אותה בזיכרון דברים הכולל את תוכן הציווי, התאריך והנסיבות שהביאו לעריכתה. לאחר מכן יש להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה. צוואה בעל פה בטלה לאחר חודש, אם חלפו הנסיבות שהצדיקו את עריכתה והמצווה עודנו בין החיים.

 

הצוואה המומלצת

הדרך המומלצת לעריכת צוואה

הדרך המומלצת והנפוצה ביותר לכתוב צוואה היא צוואה בעדים - בפרט שצוואה זאת נעשית בדרך כלל ע"י עורך דין מונעת בעיות רבות וביכולתה להתמודד נגד טיעונים חזקים המבקשים לבטלה. רק באמצעות צוואה הנעשית בהתאם לחוק יכול אדם להיות בטוח כי לאחר מותו ייעשה ברכושו בדיוק כפי רצונו.

החוק דורש כי צוואות תערכנה מרצון חופשי וללא השפעה ו/או כפיה בלתי הוגנים ו/או לחץ של הנהנה על המצווה.  החוק נותן משקל רב לזכות המנוח להחליט מה ייעשה בנכסיו לאחר פטירתו, אפילו תוך הדרת היורשים לפי דין מזכויותיהם כיורשים. הצורך לכבד את רצון המת הוא ביטוי לאוטונומיה של הרצון הפרטי, המעוגנת בכבודו של אדם.. זכותו של המנוח לעשות בנכסיו לאחר פטירתו הפכה כיום גם לזכות קניין חוקתית.. "מטרת דין הצוואה בכלל - ודיני פרשנות הצוואה בפרט - הוא להגשים את רצונו ('אומד דעתו') של המצווה'" (כך נקבע בפסק דין שוורץ ) - ולכן לכל מי שבאמת חשוב לו שיכבדו את רצונו לאחר מותו מומלץ לערוך צוואה דיגיטלית החופפת ומקבילה לצוואה בעדים - אשר במקרה הצורך יהיה ניתן להתרשם כי הצוואה נערכה באמת ובתמים - מתוך רצון חופשי אמיתי , ללא כל השפעה ו/או כפיה בלתי הוגנת שיבואו לפסילת הצוואה מטעמים שונים ומשונים.

 

מי רשאי לערוך צוואה ?

מי רשאי לערוך צוואה ?

כל אדם רשאי לערוך צוואה למעט אם נעשתה ע"י אחד מאלה תהיה בטלה:

  1. קטין - אדם שטרם מלאו לו 18 שנים.
  2. מי שהוכרז פסול דין - "פסול דין" הוא אדם שהוכרז ע"י בית המשפט כסובל ממחלת נפש או מליקוי שכלי ואינו מסוגל לדאוג לענייניו.
  3. אדם שערך את צוואתו בשעה שלא ידע להבחין בטיבה של הצוואה - במקרה הזה צריך להוכיח שהמצווה לא נשלט ע" רצונו החופשי - הפסיקה קבעה לכך את המבחנים הבאים:

א)  האם המצווה מודע לעובדה שהוא עורך צוואה ?

ב) האם המצווה מודע להיקף הרכוש שלו וליורשיו?

ג) האם המצווה מודע לתוצאות שתהיינה לעשיית הצוואה על יורשיו ?

 

 

היתרונות בעריכת צוואה

עריכת צוואה - מהן היתרונות ?

רק באמצעות צוואה הנעשית בהתאם לחוק יכול אדם להיות בטוח כי לאחר מותו ייעשה ברכושו בדיוק כפי רצונו.  למשל: בני זוג העומדים בפני גירושין או פירוד יחפצו להבטיח את עתידם של ילדיהם או להבטיח נתח מהרכוש לבן הזוג העתידי עמו הם עומדים לחלוק את חייהם ו/או שלמענו הם מתגרשים.  צוואה תבטיח כי הרכוש לא יעבור לידיו של בן הזוג שהפסיק להיות אהוב ולהפך צוואה תבטיח כי הרכוש של המצווה יעבור לבן הזוג שהמצווה חפץ ביקרו - אם למשל בני הזוג טרם נישאו, הדבר ימנע מחלוקות עם בני המשפחה האחרים.  עריכת צוואה רצויה גם במצבים בהם בן הזוג חי עם ידוע/ה בציבור, כאשר לפי הרישומים של משרד הפנים הוא עוד נשוי לבן/בת זוגו "על הנייר" וטרם התגרש כדין, כלומר טרם הצליח להשיג את הגט באופן רשמי. במצב כזה החוק קובע כי היורש הוא בן הזוג החוקי ולא הידוע/ה בציבור. ניתן לשנות הוראה חוקית זו על ידי עריכת צוואה שבה אדם מוריש את רכושו לידוע/ה בציבור שלו במקום לבן זוגו, וכך מונע מרכושו להגיע לאחר מותו לידיים לא רצויות.

 

ביטול צוואה קודמת

כיצד ניתן לבטל צוואה קיימת ?

כל אדם שערך צוואה רשאי לבטל את צוואתו כרצונו וזאת ע"י השמדת הצוואה כך נקבע בחוק וכך  נקבע גם בפסיקה - כי ביטול הצוואה אינו "מחייה" את הצוואה האחרונה. דרך נוספת לביטול הצוואה הינה  עריכת צוואה חדשה - בדרך זו,  אף אם אין בה ביטול מפורש של הצוואה הקודמת, רואים אותה כמבטלת את הקודמת במידה שהוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת, זולת אם אין בצוואה החדשה אלא הוספה על האמור בצוואה הקודמת.

 

צוואה הדדית - צוואה משותפת

עריכת צוואה הדדית - עריכת צוואה משותפת

החל משנת 2005 נוסף סעיף 8א לחוק הירושה בעניין צוואות הדדיות. בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר. לצוואות הדדיות יש יתרון בעיקר לבני זוג המעוניינים להבטיח כי הרכוש יגיע לפי הרצון המשותף ההדדי שלהם. כל צד מסתמך על עקרון ההדדיות, בכך שהוראות הצוואה יחייבו גם את בן הזוג השני והצוואה לא תשתנה גם לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג.

 

צוואות הדדיות דורשות מיומנות גבוהה בעריכת צוואות

בעריכת צוואה הדדית נדרשת מיומנות גבוהה יותר מעריכת צוואה רגילה בכדי לא "לסנדל" ו/או למנוע מבן הזוג שנותר בחיים להמשיך לעשות שימוש בנכסים בהתאם לנסיבות החיים המשתנות. לפיכך, הנני נוהג ומציע "מנגנונים חכמים" הצופים פני עתיד תוך התייחסות למירב התרחישים האפשריים מניסיון רב שנים בתחום בו נדרשתי גם ללוות בכבוד את הנותרים בחיים. בכך נשמר הרצון המשותף של המצווים ומותאם למציאות החיים הדינמית.



למי צוואה הדדית מתאימה ?

ניסיון החיים מלמד שצוואות הדדיות מתאימות בעיקר לבני זוג עם ילדים משותפים והאינטרס המנחה הוא דאגה לבן/בת הזוג שנותר בחיים ורק לאחר מכן (לאחר פטירת שני בני הזוג) הרכוש יגיע לילדים ולא לבני זוג חדשים או לאנשים לא רצויים. כלומר, בני הזוג בעודם בחיים, מחליטים במשותף לאן ילך רכושם לאחר פטירתם, תוך הסתמכות הדדית המקובעת בצוואה הדדית.

 

צוואה הדדית לבני זוג מאותו מין

האם בני זוג חד מינים יכולים לערוך צוואות הדדיות ?

תשובה לשאלה חשובה זו ניתנה באופן עקיף בפסק דין בית המשפט מחוזי נצרת ע"א 3245/03‏‏ (מיום 11.11.2004) ירושת המנוח ש.ר. ז"ל נ' היועץ המשפטי לממשלה במשרד האפוטרופוס הכללי. שם קבע כב' הנשיא השופט מ. בן-דוד כי אין השימוש במילים "איש ואשה" בסעיף 55 לחוק מכוון לצמצם את תחולת הסעיף לזכר ונקבה בלבד. לשון הסעיף והקשרו וכן הליכי החקיקה בכנסת מלמדים כי תכליתו הייתה להחיל את זכויות הירושה. הפרשנות שהרחיבה את משמעותו של הביטוי "בן זוג" והחילה אותו גם על ידועים בציבור בני אותו מין משפיעה גם על פרשנות הביטוי "איש ואשה" שבסעיף 55. היא באה לידי ביטוי בהענקת ההשראה לרעיון שהתא הקרוי "משפחה" יכול להיווצר גם בלי נישואין וגם אם שני חבריו הם בני אותו מין. פסק הדין הנ"ל הוא כאמור פס"ד מנחה, אך לא מחייב את בתי המשפט לענייני משפחה, בית המשפט העליון טרם הכריע בסוגיה זו. קרי, אין עדיין הלכה משפטית מחייבת.

 

ביטול צוואה הדדית

כיצד ניתן לבטל צוואה הדדית ?

בניגוד לצוואה רגילה שאותה ניתן לבטל בקלות באמצעות עריכת צוואה חדשה - ביטול צוואה הדדית דורש הליך מיוחד.  החוק מבחין בין ביטול כאשר שני בני הזוג בחיים לעומת ביטול שבו רק צד אחד לצוואה ההדדית נותר בחיים.

החוק קובע שלביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:

  1. בחייהם של בני הזוג - המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים.
  2. לאחר מות אחד מבני הזוג - א. כל עוד לא חולק העיזבון - בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;

ב. לאחר חלוקת העיזבון - בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם ההשבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה - ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש.

 

ביטול צוואה ע"י בית משפט

מתי בית משפט יבטל צוואה כולה או חלק ממנה או תנאי מתנאיה במשתמע?

א. הוראות צוואה שביצועה בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי

ב. צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית - למעט אם

עברה שנה מיום שהאונס, איום, השפעה הבלתי הוגנת או התחבולה חדלו לפעול על המצווה והיה בדי המצווה לבטל את הצוואה ולא עשה כן.

ג. הוראת צוואה שנחתמה ע"י עדים המזכה את מי שערך אותה או היה עד לעשייתה או לקח

חלק באופן אחר בעריכתה, או הוראת צוואה המזכה בן זוגו של אחד מאלה.

ד. הוראת צוואה שאין לראות מתוכה למי ציווה המצווה או מה ציווה או שאין להבין משמעותה.

ה. הוראת צוואה השוללת או מגבילה את זכות המצווה לשנות את הצוואה או לבטלה

ו. הוראת צוואה התולה תוקפה ברצונו של אדם שאינו המצווה

ז. צוואה שנעשתה על ידי קטין או על ידי מי שהוכרז פסול דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של הצוואה.

 

מי יכול לרשת על פי צוואה ?

מי יכול לרשת על פי צוואה ?

אדם יכול להוריש באמצעות צוואה גם לילדים שייוולדו בתוך 300 ימים מיום פטירתו. אם המוריש מציין זאת בפירוש בצוואתו, הוא רשאי להוריש את רכושו גם לתאגידים, ובמקרה כזה הזוכים בנכסי התאגיד הם אלו אשר זכאים ליהנות מנכסי העיזבון שהתאגיד זכה בהם.

 

למי אסור לרשת צוואה ?

מי אסור לרשת על פי צוואה ?

ישנם אנשים שגם אם המוריש מצוואה בצוואה להוריש להם את רכושו הם מנועים מלרשת על פי החוק, וזאת על מנת למנוע מצבים של "הרצחת וגם ירשת?", הפסולים לרשת הם:

  1. מי שהורשע על שגרם במתכוון למותו של המוריש או שניסה לגרום למותו.
  2. מי שהורשע על שהעלים או שהשמיד את צוואתו האחרונה של המוריש, או שזייף אותה, או שתבע על פי צוואה מזויפת.

התוצאה המשפטית של מצבים כאלה היא כי חלקו של הפסול לרשת לא עובר ליורשיו, אלא מתחלק בין היורשים האחרים, ואם אין יורשים אחרים - חלקו עובר לבעלות המדינה. כלומר, יורשיו של הרוצח או המזייף לא ייהנו מהירושה.

 

רכוש שאינו נכלל בעיזבון

איזה רכוש לא נכלל בעיזבון ורצוי לתת לו ביטוי בעריכת צוואה ?

על פי החוק סכומים שיש לשלם עקב מותו של אדם על פי חוזה ביטוח, על פי חברות בקופת קצבה, קרן פנסיה או קופת גמל או על פי עילה דומה, אינם נכללים בכלל העיזבון, אלא אם הותנה בצוואה בצורה מפורשת ומפורטת שהם מגיעים לעיזבון. למשל, אם אדם מעוניין שקופת הגמל שלו תיכלל בעיזבון הוא צריך לעשות זאת על ידי ציון במפורש בצוואה של מספר החשבון ושם הקופה ובמקביל לעדכן שמות המוטבים בקופת הגמל, ובאופן דומה עם חוזי הביטוח שלו וקרן הפנסיה שלו.

 

מתי כדאי לערוך צוואה?

מהם המצבים שבהם מומלץ לערוך צוואה ?

  1. שינוי במצב משפחתי - נישואים שעלו על שרטון / פרוד / גירושין.
  2. ידועים בציבור ו/או חיים משותפים שלא במסגרת נישואין - שיש להם ילדים משותפים ולא משותפים. מומלץ לערוך צוואה כדי למנוע סכסוך אפשרי לגבי מעמד הידוע בציבור הנותר.
  3. מוגבלות בן משפחה - כאשר יש במשפחה בן מוגבל ו/או חסר יכולת ו/או חסר מסוגלות לעצמאות כלכלית (מומלץ להקים קרן נאמנות ומנוי אפוטרופוס באמצעות כתיבת צוואה המסדירה זאת).
  4. במצבים של שותפות עסקית לא ממוסדת שאינה תחת חברה בעלת מניות.
  5. נישול בן משפחה - כאשר מעוניינים לנשל בן משפחה מסוים מהירושה על פי דין.
  6. עדכון/ריענון צוואה קיימת - עקב הרחבת/צמצום התא המשפחתי / שינויים ברכוש.
  7. צוואה חדשה - ביטול צוואה קיימת וכתיבת צוואה חדשה.
  8. הכללה בעיזבון נכסים שאינם נכללים בו על פי דין, כגון: קופת גמל / קרן פנסיה - יש לערוך צוואה זו באופן פרטני ביותר - לציין שם קופה, מספר חשבון, מקום בו מתנהל החשבון ולשלוח העתק מהצוואה לקרן הפנסיה או קופת הגמל.
  9. פיצול הירושה - הסדרת חלוקת נכסי העיזבון שאינה על פי דיני הירושה. מקרים שבהם המוריש מעוניין להוריש חלקים ספציפיים מעיזבונו לקרוביו, לאנשים שאינם קרוביו או לתאגידים.
  10. מחלה סופנית או ניתוח - דאגה לשאירים ורצון לתכנן את חלוקת העיזבון ו/או הנצחה.
  11. פעולה מסוכנת - לפני פעולה צבאית, להטוט מסוכן, ספורט אקסטרים שיש בו סכנת חיים.
  12. זכויות ברכוש - מקרים שבהם קיים צורך להסדיר זכויות שימוש ברכוש לאחר מותו של המצווה לרבות זכויות יוצרים.
  13. משפחה חד הורית - חוק הירושה אינו מסדיר את זכויות הירושה במקרים אלה. אך בעריכת צוואה מתאימה ניתן להסדיר הגנה הולמת לילד או לילדים עם מנגנון מיוחד.
  14. בני זוג מאותו מין - כדי למנוע סכסוך אפשרי לגבי מעמד בן/בת הנותר/ת.
  15. ללא ילדים - אדם מבוגר שאין לו ילדים והוא בגיל שככל הנראה לו יהיו לו ילדים.
  16. פרק ב: נישואים חדשים - זוג הנשוי נישואים שניים ולכל אחד מבני הזוג יש ילדים משלו.
  17. בעלי נכסים רבים - הכוונה למרובי דירות, חנויות, קרקעות, חברות, עסקים וכדומה. במקרים אלו עריכה נכונה של הצוואה והסבר ליורשים עשוי למנוע מלכודות מס, סכסוכים ומאבקים שליטה מיותרים.
  18. הבטחת עתידו של בן הזוג הנותר בחיים - על פי חוק הירושה, בני זוג שלא ערכו צוואה הדדית חשופים למצבים לא נעימים. ללא צוואה - עם פטירת אחד מבני הזוג מקבלים הילדים זכות בדירה המאפשרת להם לתבוע פירוק שיתוף ובכך ל"זרוק" את הנותר בחיים מהדירה בהליך משפטי (לצערנו, לפתחו של בית משפט מגיעות תביעות כאלו). עריכת צוואה שבה בן הזוג מוריש כל רכושו קודם כל לבן הזוג השני ורק לאחר מכן לילדים היא הדרך הנכונה להבטיח את חיי הנותר בחיים בכבוד מבלי חשש שיאלץ למכור את הדירה. ניתן להבטיח זאת באמצעות פרק בצוואה הנקרא יורש אחר יורש או עריכת צוואה הדדית ומשותפת של בני הזוג.
  19. בעיה שנוצרת עקב ויתור לטובת הורה הנותר בחיים - הסתלקות מירושה ללא ליווי משפטי נכון עלולה ליצור חוסר צדק חלוקתי לאחר פטירת ההורה השני. במקרים אלו, עריכת צוואה של ההורה הנותר בחיים הינה מהותית כדי ליצור מצב של הוגנות ומניעת קיפוח של אותו ילד שערך בשעתו מחווה להורה הנותר בחיים. להסבר מפורט על הבעיה שנוצרת עקב הסתלקות מהירושה - לחצו כאן
  20. דאגה לבן עם מוגבלויות / אוטיסט / נכות נפשית - קביעת אפוטרופוס בן משפחה שימשיך לדאוג לצרכים המיוחדים של הבן עם המוגבלויות, הבעת רצון ומתן הנחיות.

 

למה צוואה הדדית ?

למה כדאי לערוך צוואה הדדית ? מניעת חסימה של בן הזוג הנותר בחיים

עלות עריכת צוואה הינה אפסית ביחס לעלויות אשר עלולות לחול על בני זוג הנותרים בחיים שיש להם ילדים קטנים. חלילה באם אחד מבני הזוג נפטר, באין צוואה מסודרת על בן הזוג השני לפנות לבית משפט ולבקש רשות אפילו בפעולה לכאורה פשוטה של מכירת דירה לצורך רכישת דירה גדולה יותר או קטנה עקב הרעה במצב הכלכלי. בכל פעולה אשר כרוכה במימוש נכסים - המערכת המשפטית תפקח ותדרוש דין וחשבון – דבר שבקלות ניתן לפתור ע"י עריכת צוואה הדדית בין בני הזוג. בכך בני הזוג מבטיחים ניהול קל יותר של הנכסים בלכתו של אחד מבני הזוג ולאחר מכן הנכסים עוברים לילדים.

 

הגנה על ההורה הנותר בחיים

למה כדאי לערוך צוואה הדדית ? מניעת חסימה של בן הזוג הנותר בחיים

באין צוואה, לאחר פטירת אחד ההורים כל אחד מהילדים הבוגרים יכול לתבוע את זכותו בדירות המגורים או בנכסים אחרים ובכך להביא למכירת הנכסים גם אם אין הסכמה של ההורה הנותר בחיים. כאשר מדובר בנכסים מניבים, למשל דירות להשכרה שההורה הנותר בחיים חי מדמי השכירות שלהם - צוואה הדדית מונעת פירוק שיתוף בנכסים ו"מניעת תלות בילדים".

 

הבטחת העברת הנכסים לילדים

מהי הסיבה הכי תכליתית לצוואה הדדית ? הבטחת העברת הנכסים לילדים

באין צוואה, לאחר פטירת אחד ההורים, ההורה הנותר בחיים יכול לפתוח פרק ב בחייו ובכך מסכן את ירושת ילדיו, מפני שהידוע בציבור או הידועה בציבור במצבים רבים יכולים להיכנס באופן חלקי או מלא לנעלי הנפטר. צוואה הדדית מבטיחה את העברת הנכסים המשותפים לילדים ,  ניתן לומר כי זאת התכלית העיקרית לעריכת הצוואה ההדדית - לבנות מנגנון שיבטיח לבן הזוג הנותר בחיים מגורים בבטחה בדירת המגורים ללא חשש ולאחר אריכות ימיו, הדירה עוברת ליורשים שהם בדרך כלל הילדים המשותפים של עורכי הצוואה ההדדית.

כאשר קיימים עסקים, חברות, מספר דירות, קרקעות ונכסים רבים, חובה לתת את הדעת לתכנון ועריכה נכונה של הצוואות הדדיות גם כדי לא לנעול את בן הזוג הנותר בחיים וגם כדי לאפשר לו ניהול חיים בבטחה.

 

צוואה הדדית לצורך מניעת סחטנות

צוואה הדדית למניעת סחטנות

כאשר הורים עורכים צוואה הדדית הם יכולים למנוע בכך בעיה של תלות בילדים לצורך המשך ניהול שוטף של נכסיהם. ההורה הנותר בחיים יורש הכל ואינו נזקק לבקש מהילד בקשת הסתלקות מהירושה, כך שאם יש מספר דירות או נכסים אחרים - מובטח להורה הנותר בחיים שהנכסים לא ימומשו והוא יוכל להנות מדמי השכירות מהם עד פטירתו. כמו כן, צוואה הדדית יכולה למנוע עיוותים ואי צדק חלוקתי לאחר פטירת שני ההורים. ראו - הבעיה שנוצרת עקב הסתלקות מהירושה.

 

האם קיימת דרך לבטל צוואה הדדית?

איך מבטלים צוואה הדדית

פעמים רבות נשאלת השאלה האם יש דרך למנוע אפשרות בה נעשתה צוואה הדדית - הראשון נפטר - מימשו את צוואתו. ואילו השני שנותר מחליט לשנות את אופן החלוקה בצוואה ?
התשובה לכך היא לא!
לאחר שחולק העזבון לפי רצון הנפטר הראשון , באם הנותר בחיים מעוניין לבטל את הצוואה - יש לפעול לפי סעיף 8א(ב)(2)(ב) כפי הקבוע בחוק. בגלל עקרון היחודי והיסודי של הצוואה ההדדית, עקרון ההסתמכות ההדדית לאחר פטירה של מי מהצדדים. לפיכך, בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;
למעשה, הדרך היחידה המאפשרת חופש פעולה בעניין הציווי היא על החלקים בעיזבון שלא אוזכרו בצוואה ו/או שהוסכם במפורש שיהיה בהן חופש פעולה. לכן עריכת צוואה הדדית היא מלאכת מחשבת ומנסיוני הרב בעריכת צוואות הדדיות אוכל לומר שעדיף "פחות לסנדל אחד את השניה" ולהציע לבני הזוג מרווחים של חופש פעולה ומנגנונים גמישים ריאלים שיכולים להתאים לנסיבות החיים המשתנות. בסופו של דבר מה שיגבר הוא רצון המצווים אך במעמד עריכת הצוואה הנני מסביר באופן מפורט את המשמעויות.

 

עורך דין מנוסה בעריכת צוואת

למה כדאי לערוך צוואה בפני עורך דין מנוסה בעריכת צוואות?

ניסוח לא תקין של צוואה יביא לפסילת הצוואה במיוחד כאשר ישנם יורשים נוספים אשר אינם מעוניינים לקיים את הצוואה - באים הצדדים לקיימה ומתברר שאין נפקות משפטית לצוואה עקב ניסוח לא תקין. ניסוח לא תקין שכיח למשל "אני נותן / מחלק לאחר מותי .." או "לאחר מותי אני מצווה.. " או ".. פלוני ירשו ".. וכדומה ויש מקרים שבהם עורכי דין שאינם מנוסים פשוט שוגים. במקרה דנן הפסול בהם טמון בכך שעל פי דין אין אדם יכול לצוות לאחר מותו שהרי "אין שלטון ביום המוות" .מכאן צוואה תקפה על פי דין הינה צוואה שבה המוריש מנסח צוואתו כמקנה נכסיו שעה אחת קודם מותו. כמו כן, קיימים פורמטים שונים לפתרון בעיות שונות העמדות הן במבחן הדין והן במבחן ההלכה הפסוקה.  לעורך צוואות, עורך דין,  יש את הכלים הנכונים לערוך עבורך את הצוואה הנכונה בהתאם לנסיבות המיוחדות שלך תוך כדי מענה על הצרכים הספציפיים. בעלות נמוכה מאוד ( שכר מצווה ), ניתן היום להבטיח שרצונך יכובד. רצונך ככבוד האחרון המגיע לך.

 

טעויות נפוצות בצוואות

טעויות נפוצות בעריכת צוואה

צוואה בכתב יד: צוואות בכתב יד אינן יכולות להיות מודפסות בתוספת חתימה בכתב יד. הצוואה כולה חייבת להיות כתובה בכתב ידו של המצווה בלבד. בכל מקרה אחר הצוואה תיפסל.

נוכחות הנהנים: אדם שהמוריש מעוניין לרשום אותו כנהנה בצוואתו אינו יכול להיות נוכח בעת כתיבת הצוואה או לקחת חלק פעיל, במישרין או בעקיפין, בעריכתה.

צוואה אפשר לשנות תמיד: גם אם המוריש מציין בפירוש בצוואה כי לא ייערך בה שינוי בעתיד, התנאי נחשב בלתי חוקי.

חוות דעת רפואית: אם עורך הצוואה הוא אדם מבוגר או חולה, רצוי לצרף לצוואה חוות דעת רפואית הקובעת כי הוא כשיר לערוך את הצוואה, כדי למנוע טענות על היעדר כשירות משפטית של המצווה, השפעה לא הוגנת וטענות אחרות העלולות להביא לפסילת הצוואה.

תנאים לא סבירים: מותר להתנות את חלוקת הרכוש ליורשים בתנאים, כל עוד הם נחשבים לסבירים, וניתנים לביצוע. אפשר להתנות, לדוגמה, כי הירושה תעבור לרשות ילדיו של המוריש רק לאחר שיגיעו לגיל מסוים, אך אי אפשר להתנות את הירושה בכך שיעברו להתגורר במקום מסוים או רק אם לא יתחתן אם אישה מסוימת.

קטינים: מומלץ למנות אחראי על עיזבון שיורשיו נחשבים קטינים על פי החוק. קטינים אינם יכולים לכתוב צוואה בעצמם, שכן החוק מכיר רק בצוואתם של בני 18 ומעלה.

אופן חלוקת הרכוש: יש לציין באופן ברור, חד-משמעי והגיוני וללא לשון שלילה. חשוב לפרט ככל הניתן את כל הנכסים הכלולים בעיזבון ואת חלוקתם בין היורשים.

 

סיפור עצוב מהחיים

סיפור מהחיים - אילו הצוואה נערכה כדין... הכל היה אחרת..

כתבה צוואה התאבדה ובסוף התברר שהצוואה אינה חוקית

המנוחה גיזל כהן ז"ל (להלן - המנוחה) מצאה את מותה בנסיבות טראגיות: נישואיה לבעלה יהושוע לא עלו יפה, והיא גם לא הצליחה להתגרש. היא שכרה חדר בקומה העשרים של בית-מלון בתל-אביב. כעבור שעה קלה היא  התאבדה, כשקפצה מחלון החדר ובידיה בתם הקטנה של בני הזוג. בחדר נמצאו לאחר מכן פתקים כתובים בכתב ידה של המנוחה, בפתק האחד נכתב לאמור:  "בס"ד -  צוואה: כל מה ששיך לי באופן רשמי כספים וכו' לחלק בין ארבע אחים שלי. השאר שאמי תחיה תחליט בעצמה כרצונה".

בפתק אחר כתבה המנוחה לקרוביה, שידאגו שבעלה לא ישתתף בהלוויה. שיש לומר לו שדרך ארץ קודם לתורה, שאת הבת לקחה המנוחה עמה כי המשיב מציק לה, שהשתיים תשכבנה יחד אם הדבר מותר על-פי דין "ולדאוג שיהושע (בעלה) יקבל כמה שפחות".

אחיה של המנוחה, ביקש בבית המשפט המחוזי בירושלים לקיים את שני הפתקים הנ"ל כצוואתה של המנוחה. בעלה, יהושוע כהן,  הגיש התנגדות, וביום 31.12.78 דחה בית המשפט את הבקשה -  מהטעמים ש"הצוואה"  לא מהווה צוואה על פי החוק.

א) הפתקים שעליהם סבה הבקשה אינם מהווים צוואה לפי החוק, משום שאינם נושאים עליהם את חתימת המנוחה ואת תאריך העשייה 

ב) תוכן הפתקים אינו ברור ואין להעלות מהם בבירור, מה הייתה כוונת המנוחה

ג) נותר ספק, אם הפתקים נעשו על-ידי המנוחה בצלילות הדעת הדרושה

ד) נותר ספק אם הייתה למנוחה גמירות דעת לעשות צוואה

ערעור אזרחי מס' 86/79 פאול קניג נגד יהושע כהן פד"י לה (1) עמוד 176

 

פגמים צורניים בצוואה

פגמים צורניים בצוואה

המנוח משה זלוף ז"ל נפטר לאחר מחלה קשה והשאיר אחריו צוואה, שנעשתה פחות משנה לפני הפטירה. לפי הצוואה הנחיל המנוח את כל רכושו לשני אחיו  בחלקים שווים. צוואה זו ביטלה את צוואתו הקודמת של המנוח, שלפיה הנחיל את רכושו לשלושת ילדיו הקטינים והעניק לאשתו את זכות המדור בדירה כל עוד לא תתחתן. בית  המשפט העליון ביטל את פסק דינו של בית המשפט המחוזי וקבע שהצוואה בטלה.

משנפלו פגמים צורניים בצוואה, עובר הנטל להוכחת אמיתותה של הצוואה ולתקפותה על מי שמבקש לקיימה. לעניין זה נאמר בע"א 493/83 [1], בעמ' 643, כך:

"הלכה פסוקה בידינו, כי צוואה שאין בה פגם מבחינת הצורה, חזקה עליה שצוואת אמת היא, והטוען שאין לה תוקף - עליו הראיה.. והוא הדין להיפך: צוואה שיש בה פגם מבחינת הצורה, אינה בחזקת עומדת, והטוען שיש לקיימה - עליו הראיה תחילה שצוואת אמת היא (ע"א 869/75 הנ"ל, בעמ' 102; ע"א 464/77 בעמ' 20). נטל ההוכחה המוטל על המבקש אינו רק לעניין אמיתותה של הצוואה אלא גם לעניין גמירות דעתו של המצווה, שהמסמך ישמש כצוואה בדבר חלוקת רכושו לאחר מותו".

ערעור אזרחי 88 / 36 דורה זלוף נ' שאול זלוף פד"י מו (3) עמוד 184

 

השפעה בלתי הוגנת

טענת השפעה בלתי הוגנת לביטול הצוואה

המנוחה מטה שטרן ז"ל נפטרה ערירית ב-27.11.91 ולא הניחה אחריה קרובי משפחה מדרגה ראשונה. מאז 1972 התגוררה המנוחה במעון השייך לארגון עולי מרכז אירופה. המנוחה ערכה שלוש צוואות. הראשונה הייתה צוואה בעדים שנערכה ביום 21.2.79 ובה ציוותה את כל רכושה למפעל לעזרה הדדית של ארגון עולי מרכז אירופה. ביום 10.11.90 ערכה המנוחה צוואה חדשה שעיקרה לטובת יעל שטיינר- שטיפלה בה בשנות חייה האחרונות ואף הייתה ידידה קרובה לה -

להוציא סכום של 5,000 מרק שהוענקו בצוואה מפעל לעזרה הדדית של ארגון עולי מרכז אירופה. ביום 4.3.91 ערכה המנוחה את צוואתה האחרונה, ובה ציוותה את כל רכושה ליעל שטיינר. בית המשפט המחוזי קבע כי שתי הצוואות הראשונות בוטלו על-ידי המנוחה והצוואה השלישית בטלה משום שנעשתה תחת השפעה בלתי הוגנת, וכן כי נפלו פגמים בצוואה זו בכך שיעל נטלה חלק בעריכתה ולא צוין באישור העדים על גבי הצוואה כי המנוחה אישרה שזו צוואתה. יעל ערערה וזכתה בצוואה.

חומר הראיות במקרה דנא מצביע על יחסי תלות פיזיים של המנוחה בטיפולה של יעל ועל הקרבה שהייתה ביניהן. אך לא היה בראיות יסוד די לקביעה כי על פניהם הצביעו היחסים על תלות מקיפה המקימה חזקה בדבר השפעתה של המערערת, מתוך ניצול מעמדה, על רצונה העצמי של המנוחה עד כדי פגיעה בו ושלילתו

המתנגדים לצוואה לא הניחו תשתית מספקת למסקנות השופט, כי היחסים בין המנוחה ליעל היו יחסי תלות מהסוג שעל פניו מצביע על השפעה בלתי הוגנת מצד יעל. ומכל מקום, ככל שעבר אליה הנטל להוכיח כי הצוואה צוואת אמת היא, בין בשל החשש להשפעה ובין בשל הפגם הצורני שנפל בצוואה, הרי יצאה על ידי חובת הנטל האמור.

ערעור אזרחי 93 / 2500 יעל שטיינר נ' המפעל לעזרה הדדית של ארגון עולי מרכז אירופה פד"י נ (3) עמוד 338

 

עידוד עריכת צוואות

מסע הסברה לעידוד עריכת צוואות

ביולי 2016 החלה לשכת עורכי הדין בישראל לצאת למסע הסברה לעידוד עריכת צוואות תחת הסלוגן "כשאין צוואה יש סכסוכים במשפחה".
המסר לציבור הוא שעריכת צוואה יכולה לחסוך התדיינויות משפטיות ארוכות, קשות, כואבות ומיותרות. כחלק מהשירות לציבור ומהאג'נדה החברתית של לשכת עורכי הדין, וכדי לחסוך ולצמצם התדיינויות משפטיות, קוראת הלשכה לציבור לערוך צוואות והסכמי ממון. פעולות אלו, שעלותן נמוכה יחסית, עשויות למנוע הוצאות משפטיות אדירות בעתיד, אם יגיעו הדברים לסכסוך משפטי.
לפיכך, רק לכם יש עכשיו את היכולת למנוע את אותם הסכסוכים והוצאות מיותרות - הקדימו תרופה למכה! - אם עתיד המשפחה חשוב לכם, אל תחכו! פנו עכשיו ל עורך דין העוסק בצוואות וערכו צוואה - אם אתם זוגות נשואים או ידועים בציבור, ערכו צוואה הדדית כדי שתגן גם עליכם!

 

תיעוד צוואה בווידאו

אפשרות לתעד את הצוואה גם בווידאו - צוואה דיגיטלית

צוואה דיגיטלית – צוואה מצולמת בווידאו - באה כנדבך נוסף המחזק עשרות מונים את משקל כל צוואה שנעשתה על ידי המצווה - היא אינה תחליף לעריכת צוואה בעדים ו/או עריכת צוואה בכתב ו/או עריכת צוואה בעל פה - אלא באה כמקבילה המחזקת עשרות מונים את משקל כל צוואה שנעשתה על ידי המצווה - וזאת כדי להעיד על גמירות הדעת של המצווה ועריכתה מתוך רצון חופשי , כוונה ומודעות לנאמר בה תוך סילוק כל ספק - כאשר קיים חשש שמישהו יתנגד לצוואה . כך שבמקרה הצורך בית משפט יוכל לצפות בצוואה / להאזין ולהתרשם מכך שאכן הצוואה ניתנה מרצון וחופשי , ללא כפיה - ולקיימה לפי רצון עושה צוואה זו .

לעיתים צוואה אינה מחולקת שווה בשווה בין ילדי בני הזוג - למשל, צוואה המורה לתת את מרבית הרכוש לאחד הילדים ו/או חלקו לאדם זר או לגוף ציבורי. כך שעלולה להיווצר תחושת קיפוח סובייקטיבית - היורשים הטבעיים, שהם בדרך כלל בן הזוג והילדים, מוצאים עצמם מקופחים / ממורמרים וינסו בכל דרך להתנגד לקיום הצוואה בטענות ומענות שונות (השפעה בלתי הוגנת / פגמים פורמליים / פגמים מהותיים ) - ולכן הן עריכת צוואה אצל עורך דין והן גיבוי צוואה בצילום בווידאו ושמירה בפורמט דיגיטלי יכול להפיג את החשש כי נעשתה שלא מרצון חופשי ו/או תחת השפעה בלתי הוגנת - צוואה דיגיטלית כזאת תסייע בביטול ודחיית ההתנגדות לביצוע רצון המצווה האמיתי על פי צוואה שערך תוך צפייה במצווה הנותן הצהרתו בצורה צלולה וגמירות דעת.

 

לסיכום: ניתן להבטיח שרצונכם יכובד - לחסוך סכסוכים ומאבקים משפטיים מיותרים ומחלוקות שונות על הירושה ע"י עריכת צוואה שתכבד את רצונכם האחרון.

 

הפקדת צוואה

הפקדת צוואה אצל רשם הירושה

הפקדת צוואה אצל רשם הירושה מבטיחה שהצוואה תישמר עד לאחר פטירת המצווה והבקשה לצו קיום הצוואה. רק עורך הצוואה (המצווה) יכול להפקיד את הצוואה בחייו מבלי שאיש ידע על כך, אם חפץ בשמירת סודיות בנושא

 

צוואה און ליין

מחולל צוואה - שירות מקצועי ומיוחד למשרדי עורכי דין העוסקים בדיני משפחה

מצורף בזאת לינק למחולל צוואות הכולל בינה מלאכותית, פותח במיוחד עבור משרדי עורכי דין העוסקים בדיני משפחה, ככלי המסייע לעריכת צוואה או צוואה הדדית. המחולל כולל כל מה שחשוב שיכלל בצוואה - יורש אחר יורש, יורש במקום יורש, אפשרות לצוות חלוקה שווה או חלוקה שונה לנכסים שונים, התייחסות להורשת חברה/עסק, ציווי מוסרי, קביעת מנהל עיזבון, התאמת שטר הצוואה לדין העברי, לרבות צוואה הדדית ועוד.
הלינק - מחולל צוואה.

 

שירות עם תחושת שליחות

עורך דין עם ניסיון רב בעריכת צוואת ושירות עם תחושת שליחות חשובה

בכל צוואה שאני עורך עבור המצווה, אני חש בתחושת שליחות חשובה ועצומה לניסוח מתאים של הרצון האחרון.  הנני עורך צוואות ברגישות סבלנות וביראת קודש. אין צוואה אחת דומה לצוואה אחרת. קיימות נקודות התייחסות שונות לאנשים בגילאים שונים ובמצבי חיים שונים ומיוחדים המבקשים לערוך צוואה. לכל אדם המבקש לערוך צוואה יש את הדגשים המיוחדים לו בהתאם למצבו. עריכת צוואה לאישה שעומדת להיות אם חד הורית מכילה מרכיבים שונים לגמרי מעריכת צוואה לאישה עם ילדים בוגרים ונכדים. עריכת צוואה לאדם שיש לו רק דירה אחת שונה מעריכת צוואה לאדם עם מספר דירות, נכסים רבים, מפעלים, מניות וחברות (גם מתוך היבט של תכנון מס). כמו כן, אופן עריכת צוואה לאדם החולה במחלה סופנית שונה מעריכת צוואה לאדם בריא.

 

הנני בעל ניסיון רב בעריכת צוואות שונות ומתן ביטוי לחלוקת הרכוש לפי רצון המצווה וגם מציע הצעות חשובות כדי להבטיח באופן יעיל את החלוקה תוך הימנעות מטעויות מיסוי אפשריות. בנוסף, בהתאם לשיחה עם המצווה, הנני מציע מימד נוסף ובכך הצוואה מקבלת ביטוי נצחי עם נשמה שבה הציווי הרוחני מלווה את היורשים בנועם ואווירה טובה. חשוב לציין שתהליך עריכת הצוואה אינו מסתיים במעמד החתימה, אלא יש מספר דברים מהותיים נוספים שיש לבצע לאחר עריכתה - כל אלו ימסרו במעמד הפגישה.


לתיאום פגישה וייצוג משפטי צרו קשר, שרון טל, עורך דין (כלכלן, אקטואר ומגשר בעל נסיון רב)


הבהרה משפטית: האמור במאמר זה הינו למטרת אינפורמציה כללית בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או ייעוץ לכל פעולה על כל משתמע ממנו. כמו כן, אין מאמר זה מתיימר להורות או לייעץ בעניינים הקשורים לגופם של דינים ובכל מקרה של ספק יש להיוועץ בבעל מקצוע מתאים, קרי עורך דין ו/או יועץ מוסמך לגופו של כל עניין ועניין. הניסוח בלשון זכר או נקבה מתייחס לגברים ונשים כאחד ולשון יחיד כלשון רבים ולהפך.

 

אני כאן תמיד בשבילכם, ובאם הנכם מעוניינים לערוך צוואה, ייפוי כוח מתמשך, ירושה, הסכם יחסי ממון, גירושין בגישור, ו/או כל נושא אחר בעניין משפחה - זה הזמן לעשות את הצעד הראשון להתקשר 09-7742268 או ליצור קשר באמצעות האתר.


עורך דין משפחה, צוואה, ייפוי כח מתמשך, גישור



☰ Sharon Tal Diogines, Adv
התעשיה 15 רעננה  097742268 0548083378      

  ראשי מקרקעין צוואה משפחה צור קשר

רודף צדקה וחסד ימצא חיים צדקה וכבוד - משלי כא,כא | ארור מכה רעהו בסתר דברים כז, כד